De braadworst blijft een topper op menig zomerse barbecue. Jong, oud, iedereen lust wel een worstje, met of zonder broodje. Een goeie braadworst staat of valt met goed gehakt. Je kiest dus maar beter voor gehakt van de beste kwaliteit! En die heeft jouw Buurtslagers gelukkig in huis. Daarna is het aan jou, want om de beste braadworst te bakken, hou je best rekening met enkele belangrijke stappen.  

Braadworst grillen op de BBQ

bs-braadworst

Als je braadworsten op de barbecue wil grillen, dan doe je dat als volgt:  

  • Haal de braadworsten pas uit de koelkast wanneer je ze effectief gaat grillen.  
  • Steek je barbecue aan. Zijn de kolen grijswit en is de rook verdwenen? Dan is je barbecue op temperatuur en kan je starten met het grillen van je braadworsten. Doe dat op het heetste gedeelte van je barbecue, in het midden.
  • Vooraleer je de braadworsten op de barbecue legt, strijk je ze best eerst dun in met olijfolie. Zo kunnen ze niet aan het rooster vastplakken. Een aluminium bakje kan hier ook een hulp zijn.   
  • Keer ze regelmatig om met een barbecuetang tot beide zijden mooi goudbruin zijn. Doe dit niet met een vork, want dan gaan de sappen verloren.   
  • Braadworsten zijn na 10 tot 11 minuten gaar. Bij een BBQ met deksel gaat dat zelfs nog sneller.  
  • Wanneer je vlees niet meer roze is vanbinnen, is de worst gaar. Smullen maar!  

Braadworst bakken in de pan

Valt het weer wat tegen of bak je jouw braadworsten gewoon liever in de pan?

Dan moet je vooral geduldig zijn en volgende stappen in acht nemen:  

bs-braadworst-bakken
  • Verwarm je pan op middelhoog vuur.  
  • Leg de worsten in de pan als deze nog niet te heet is. Anders kan de darm ‘schrikken’ en openspringen.  
  • Prik ook hier geen gaatjes in de worsten. Anders zullen ze jus verliezen en minder smaakvol zijn. 
  • Laat rustig bakken en draai enkele malen om tot je een mooie bruine kleur krijgt.