Buurtslagers-back-to-work-mealprepping

Onze klanten kopen graag vers vlees in grote hoeveelheden. Zo hoeven ze minder vaak naar de winkel en hebben ze altijd voldoende vlees in huis. Wat doe je echter met zo’n grote hoeveelheden vlees? Onze 5 meal prepping tips helpen je op weg! Maar voor we onze tips prijsgeven, willen we het even hebben over de term ‘meal prepping’ of ‘food prepping’.
 

Foodprepping versus mealprepping

Food- en mealprepping zijn twee termen die vaak door elkaar worden gebruikt. Hoewel ze licht van elkaar verschillen, hebben ze een gezamenlijk doel: op voorhand maaltijden bereiden zodat je op drukke (werk)dagen toch een lekkere en gezonde maaltijd op tafel zet. En dat zonder een hele avond in de keuken te spenderen. Plan jouw prepping-moment in op een vrije dag of in het weekend.

Bij foodprepping ga je de ingrediënten voorbereiden. Denk aan een grote hoeveelheid kipfilet die je in blokjes snijdt. Vries de blokjes in en haal deze later uit om een gezonde wok klaar te maken.

Bij mealprepping ga je een volledige maaltijd bereiden die je opnieuw kan invriezen voor later. Neem 2 kg gehakt en maak verschillende porties bolognaisesaus. Zo is die spaghetti later op de week in een mum van tijd klaar.

    Samengevat

    • Wat? Food of meal prepping betekent dat je ingrediënten en/of volledige maaltijden op voorhand bereidt en vervolgens bewaart in de ijskast of invriest.
    • Waarom? Foodpreps zijn tijdbesparend. Vaak zit de week al goed vol met werk, school en activiteiten. Met meal prepping zet je ook op drukke dagen een gevarieerde maaltijd op tafel zonder lang te hoeven koken.
    • Hoe? Tijd voor onze 5 meal prepping tips!

    Tip 1 | Meal prepping voorbereiden

    Denk na over wat je de komende week gaat eten. Wil je maaltijden voorbereiden voor ’s middags of ’s avonds? Wil je een snelle, koude of warme hap? Welke ingrediënten heb je reeds in huis?

    Op basis van die antwoorden stel je een boodschappenlijstje op. Start eenvoudig en probeer niet te veel verschillende soorten vlees te combineren. Bij tip 4 tonen we hoe je al snel 3 dagen vult met enkel kip op het menu.

    Tip 2 | Foodprep boodschappen doen

    Een foodprepper koopt graag vers vlees in grote hoeveelheden. Daarom bereiden onze slagers enerzijds voordeelcolli’s die bestaan uit verschillende stukken vlees. Zo kan je makkelijk variatie in je weekmenu brengen. Anderzijds kan je rekenen op onze promo’s op grote hoeveelheden vlees.

    Tip 3 | Handige meal prep ingrediënten

    Food prepping betekent niet dat je elke week een grote voorraad aan ingrediënten hoeft in te slaan. Ga voor jezelf na wat je vaak gebruikt tijdens het koken en haal dit ook in grote hoeveelheden in huis. Dat bespaart je opnieuw tijd én geld.

    Wat kan je bijvoorbeeld goed bewaren? Yoghurt, noten en zaden, rijst, pasta, groene groenten (gestoomd of gekookt), gekookte eieren, fruit en charcuterie. Ook kip- en kalkoenfilet en gerookt vlees hebben doorgaans een lange bewaartermijn.

    Tip 4 | Start to mealprep

    Plan een kookmoment in zodat je de maaltijden en ingrediënten in één keer kan bereiden. Start met een simpele meal prepping: kook niet meteen voor een hele week, maar bereid maaltijden voor 2 à 3 dagen. Start met een eenvoudige basis zoals kip.

    Laat je inspireren:

    Verdeel de kipfilets in stukjes en combineer de ene dag met pasta en pesto. De dag erop maak je een wokschotel met kip, rijst en groentjes. Met de laatste kipfiletblokjes bereid je een salade voor ’s middags.

    Tip 5 | Gerechten om in te vriezen

    Bereide gerechten invriezen is altijd een goed idee. Bereid bijvoorbeeld een ovenschotel om in te vriezen op basis van gehakt. Met de overige gehakt maak je spaghettisaus die je ook weer kan invriezen.
     

    • Let bij het invriezen wel op de bewaartermijnen van je ingrediënten en maaltijden: rundvlees (6 tot 12 maanden), kip (9 maanden), varkensvlees (4 maanden), vleeswaren (3 maanden) & bereide maaltijden (3 maanden).
    • Wil je een maaltijd invriezen? Gebruik dan groenten en ingrediënten die weinig water bevatten. Deze zorgen namelijk voor smaakverlies in de diepvries.

      Wist je trouwens dat je gekookte maaltijden maximum 3 dagen kan bewaren in de koelkast? Invriezen is dus niet altijd nodig.

      Meer tips van onze slagers?
      Ga je aan de slag met de meal prepping tips van onze slagers? Laat je voor het boodschappenlijstje alvast inspireren door ons assortiment charcuterie en vers vlees.

      Vond je deze content interessant? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis geen enkele tip van onze slagers!